Välj en sida

Jodå, det blir precis lika sjukt gott som man kan tro. Plus att det låter roligt att säga – “coca-cola-kola”. Ett hett tips inför julens kolakok är att skaffa sig en mattermometer. De brukar inte vara så fasligt dyra (man behöver inte värsta monstertermometern från finaste köksbutiken) och de gör verkligen skillnad. Vid temperaturen 125 grader blir kolan riktigt seg och god.

coca-cola-kola

COCA-COLA-KOLA

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl coca-cola
  • muscovadosocker till dekoration

Blanda alla ingredienser utom dekorationssockret i en stor gryta. Placera en mattermometer i grytan, men se till att den hänger fritt i smeten och inte nuddar botten. Koka upp och sänk sedan värmen något. Smeten ska koka, men inte så våldsamt så att den väller ur grytan. När termometern visar att smeten är 125°C (eller när smeten klarar ett mjukt kulprov) – häll den genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor och låt kolan svalna en aning. När den börjar anta fast form – strö över lite muscovadosocker och använd en sax penslad med rapsolja för att klippa kolakakan i lagom stora kolabitar. Slå in i smörpapper och förvara torrt i rumstemperatur.

cocacolakola

Kommentarer

Pin It on Pinterest