Välj en sida

Om inget annat, så lär man sig ödmjukhet av att baka. Det går att dölja sina inre brister ganska lätt i vardagslivet, men när man bakar franska makroner och har världens sämsta tålamod – då syns det.

De här stackarna fick aldrig en chans. Jag klarade nämligen inte av att vänta de obligatoriska 15 minutrarna innan jag hivade in de sjukt fragila små biskvierna i ugnen. Jag tänkte “hur stor roll kan det spela?” och valde en insparad kvart över noggrannhet och omsorg.

Straffet kom utan dröjsmål. De små kakorna sprack något alldeles förfärligt efter gräddningen. Men eftersom de ändå blev alldeles förfärligt goda och söta tänker jag att de trots allt förtjänar en dag i solen. Så här är de – rosenmakroner och blodapelsinmakroner. Med löfte om att jag snarast ska baka nya, som är vackra på utsidan också.

Makroner:

3 dl florsocker

1 1/2 dl sötmandel
3 äggvitor
½ dl strösocker
Några droppar karamellfärgRosensmörkräm:
1-2 msk rosenvatten
50 gram smör
ca 2 dl florsocker
röd karamellfärg

Blodapelsinsmörkräm:
2 msk blodapelsinmarmelad
1 äggula
50 gram smör
Ca 2 dl florsocker
orange karamellfärg

Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna fint i en kvarn och blanda med siktat florsocker (har man ingen “siktare” går det bra med en sil). Vispa äggvitorna hårt så att bunken kan vändas upp och ner utan att den rör sig. Vispa ner sockret och rör sedan försiktigt ner mandelblandningen. Färga med valfri karamellfärg, beroende på smak. Spritsa ut på bakplåtspapper till femkornorsstorlek. Låt vila i 15 minuter – minst! Gör verkligen det! Annars kommer de att spricka och bli som mina. Grädda i 12 minuter i 150 grader, långt ner i ugnen. Låt kakorna svalna. Blanda alla ingredienser till valfri smörkräm. Bred på varannan kaka och lägg en annan ovanpå.

Kommentarer

Pin It on Pinterest