Välj en sida
Blodapelsinmarmelad

Blodapelsinmarmelad. Foto: Nicklas Thegerström.

Blodapelsin måste vara en av de vackraste frukterna som finns. Och något i det faktum att den bara finns här en kort period på året gör att den känns extra exklusiv på något sätt. När Nicklas var här häromdagen för att fota diverse bakverk, passade jag på att koka mitt livs första blodapelsinmarmelad. Och så god den blev! Inte sådär klibbigt söt som apelsinmarmelad kan bli, utan med lite mer syrlighet och fantastiskt mycket vackrare i färgen. Så här gjorde jag:

 

Blodapelsinmarmelad
  • 5-6 blodapelsiner
  • 5 dl syltsocker
  • 3 dl vatten
  1. Skrubba och tvätta apelsinerna väl. Avlägsna det yttersta skalet med en potatisskalare. Skär ut fruktköttet. Var noga med att inget av det vita kommer med. Lägg kött och skal i en kastrull och mixa med stavmixer till önskad grovlek (om man tycker att det blir för mycket skal kan man nöja sig med skalet från 2 -3 apelsiner. Tillsätt vatten och koka upp. Rör i sockret och låt blandningen sjuda i 10-15 minuter under omrörning. Gör ett marmeladprov (klicka lite marmelad på en kall tallrik, dra en sked igenom så att ett spår bildas. Om marmeladen rinner ihop igen behöver den koka längre. Om spåret stannar kvar är den klar). Häll på ren burk och låt svalna innan du sätter på locket.

 

GÖR ETT MARMELADPROV!

Marmeladprov

Blodapelsinmarmelad

Foto: Nicklas Thegerström.

Blodapelsinmarmelad

Foto: Nicklas Thegerström.

Therésia Franklin

Foto: Nicklas Thegerström.

Kommentarer

Pin It on Pinterest