Välj en sida
Nyponsoppa

Nyponsoppa. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Det blir inte mer höst än hemlagad nyponsoppa. Jag har torkat nyponen Nicklas och jag plockade för att göra den här:

Torka nyponen i ugnen på lägsta värme länge – säkert fem, sex timmar. Man kan dela nyponen och kärna ur dem om man är på det humöret, men livet är verkligen alldeles för kort för sådant om ni frågar mig, så jag tar bara bort ändarna och de värsta kvistarna. Sedan sköljer dem och låter dem torka hela på bakplåtspapprad plåt.

 

NYPONSOPPA
  • 3 dl torkade nypon
  • 1 liter vatten
  • 1 dl socker
  1. Koka nyponen mjuka i vattnet (cirka 20 minuter), mixa sönder dem med stavmixer (det räcker att mixa lite slarvigt, alla nypon behöver inte mixas sönder helt) och sila blandningen. Koka upp igen och tillsätt sockret. Servera med en klick vispad grädde och gärna små mandelbiskvier! SÅ gott!

 

Den här gången blev det inte så mycket nypon, men nästa gång ska jag plocka så mycket att jag kan göra nyponsoppa hela vintern. Gör det ni också! För det finns inte ord för hur god den här soppan är!

TESTA HEMMAGJORD BLÅBÄRSSOPPA!

Blåbärssoppa

Kommentarer

Pin It on Pinterest