Välj en sida

Nu blir det soppa! Men inte vilken soppa som helst utan världens bästa – nämligen underbar, vitaminstinn och trösterik blåbärssoppa.

När det gäller i stort sett alla former av organiserad sport är jag ungefär lika bildad som en femåring. Visst, jag vet vem Zlatan är och har vid flera långtråkiga bilresor roat mig med att lära in kuriosa som de olika domartecknen i ishockey eller innebörden av idrottsrelaterade ordspråk (visste ni till exempel att “uppe på nio” syftar till en deckad boxare som reser sig i absolut sista sekunden?), men i det stora hela kan mitt sportintresse avrundas till noll.

Vasaloppssöndag däremot, är något jag inte kan låta bli att älska. Det är något himla vackert med att låta amatörer och proffs staka sig från Sälen till Mora i kroppsstrumpor och toppluva medan hela Sverige tittar. Och så gillar jag att huvudbränslet för hurtbullarna som deltar fortfarande är gammal hederlig blåbärssoppa. Något vi alla borde ta efter, tycker jag. Så här gör man sin egen.

blåbärssoppa recept

Hemmagjord blåbärssoppa. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

BLÅBÄRSSOPPA

  • 3 dl blåbär (färska eller frysta)
  • 3 msk socker
  • 5 dl vatten
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk potatismjöl

Blanda blåbär, socker och vatten i en kastrull. Skåra vaniljstången och skrapa ner kärnorna. Koka upp och sjud under omrörning tills sockret löser sig. Ta av kastrullen från plattan och stavmixa blandningen slät (det gör ingenting om några blåbärsbitar finns kvar). Blanda potatismjölet i lite vatten och rör i. Koka upp snabbt under omrörning så att soppan tjocknar och ta sedan genast från värmen. Servera varm eller häll på flaska att svalna och förvara i kylskåp. Soppan håller sig i cirka en vecka.

PROVA OCKSÅ: NYPONSOPPA

Nyponsoppa

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest