Välj en sida

Winter is coming, gott folk! En ny säsong av min favoritserie Game of Thrones är i antågande och oavsett om vi håller på the Lannisters (vem gör det???), the mother of dragons, eller familjen Stark så kan vi väl alla enas om att det ska bli sjukt spännande att se vad som händer härnäst! Det man kan säga med säkerhet är att det kommer att bli kallt. Väldigt kallt. Därför passar det väl bra att ladda upp med en riktigt smarrig (Jon) Snow cake. Jag tycker det.

Som nyfallen snö ser den ut och gör att man blir ungefär lika lycklig som när årets första flingor lägger sig på marken. Den lätta och lite sega kokoskakan är en vintrigare variant av amerikansk ”angel food cake” och har därför fått smeknamnet ”snöängelkaka” hemma hos mig. Receptet kommer från min bok Julens söta saker.

Snow cake

Snow cake. En ljuvlig angel food cake med kokossmak. Foto: Josefin Casteryd.

Snow cake
SNOW CAKE
KAKA
 • 6 äggvitor
 • 1 dl vetemjöl
 • en nypa salt
 • 1⁄2 tsk vitvinsvinäger
 • 1 1/4 dl dl strösocker
 • 1 tsk vaniljpulver
GLASYR
 • 1 dl kokosmjölk
 • ca 3 dl florsocker
 • 3 dl kokoschips
 1. Skilj ut äggvitorna och ställ dem i en bunke att rumstempereras. Blanda samman vetemjöl och salt i en bunke och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna hårt med elvisp och droppa under tiden ner vitvinsvinägern.
 2. När smeten börjar hårdna, häll i sockret, lite i taget. Vispa tills bunken går att vända upp och ner utan att smeten rör sig. Vispa därefter ner vanilj- pulvret. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ner den med hjälp av en slev eller slickepott. Arbeta från mitten och ut längs bunkens kanter och vik över smeten försiktigt tills allt har blandat sig. Enklast går det om man siktar ner lite mjöl i taget och inte dundrar i allt på en gång.
 3. Klicka försiktigt ut smeten i en rund form med löstagbar kant. Formen ska vara torr och inte smö- ras eller bröas. Grädda kakan i 175 graders värme i cirka 40 minuter. Testa att kakan är klar genom att trycka på den med fingret och känna att den har en lite studsig skumgummikonsistens. Låt kakan sval- na och ta försiktigt ut den ur formen.
 4. Blanda kokosmjölk med florsocker till önskad konsistens. Glasyren ska inte rinna, utan vara tjock nog att stanna på kakan. Bred glasyren över kakan och strö över ett jämnt täcke av kokoschips.
TIPS!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM FÖR FLER RECEPT OCH BAKTIPS!

Kommentarer

Pin It on Pinterest