Välj en sida
solskensbullar recept

Solskensbullar, vaniljbullar eller krämbullar. Oavsett vad man kallar dem är de ljuvliga!

Solskensbullar, krämbullar eller kort och gott vaniljbullar. Jag har hört de här underbara bullarna kallas alla möjliga härliga saker genom åren. Släta, underbara kardemummabullar med riktigt ordentligt mycket vaniljkräm som fyllning. Alltså kära jisstanes vad jag älskar dessa bullar! Jag bör helt klart inte lämnas ensam med en hel plåt nybakade sådana här rackare…

solskensbullar recept

 

solskensbullar recept
SOLSKENSBULLAR
BULLAR
 • 25 g jäst
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 1/2 dl socker
 • 1/2 tsk salt
 • 1–2 tsk grovt stött kardemumma
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl
FYLLNING
 • 1 vaniljstång
 • 2 äggulor
 • 3 dl mjölk
 • 3 msk socker
 • 1 msk potatismjöl
PENSLING
 • 1 ägg eller lite mjölk
 • smält smör
 • strösocker eller florsocker till dekoration
 1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, kardemumma, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme. Gör under tiden vaniljkrämen.
 2. Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna.
 3. Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och rulla den till en stor rulle. Skär till lagom stora bullar och rulla dem runda. Ställ på plåt med bakplåtspapper och lägg en bakduk över.
 4. Jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg eller lite mjölk och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg. Pensla bullarna med smält smör när de kommer ur ugnen och rulla dem sedan i strösocker alternativt pudra dem med florsocker. Låt dem svalna något och gröp sedan ut ett hål i mitten av varje bulle. Spritsa ner rejält med vaniljkräm i varje bulle och servera!
TESTA OCKSÅ: AMERIKANSKA BULLAR

Amerikanska bullar

solskensbullar recept

Kommentarer

Pin It on Pinterest