Välj en sida
Amerikansk äppelpaj recept

Amerikansk äppelpaj…

“As American as apple pie”, säger man i USA om något eller någon som är riktigt helylleamerikansk. Och den amerikanska pajen känns  verkligen som en utmärkt symbol för det allra bästa med det stora landet på andra sidan Atlanten. För mig är den trötta diners längs någon ödslig motorväg i en Tom Waits-låt. Thanksgiving och Halloween. En oemotståndlig lockelse i någon gammal Walt Disney-rulle eller huvudattraktionen på ett garden party i någon 50-talig Stepfordförort. Och alla som sett Twin Peaks vet att en amerikansk paj kan vara mördande god.

Häromveckan när äpplena i fruktskålen på allvar verkade ha förökat sig över natten och börjat bli sockrigt skrumpna i skalet gjorde jag slag i saken och bakade en riktigt klassisk amerikansk äppelpaj. Den blev bra. Lite för bra kanske till och med. Och precis som med så mycket annat over there – omöjlig att motstå.

Amerikansk äppelpaj

 

Amerikansk äppelpaj recept

 

AMERIKANSK ÄPPELPAJ
PAJSKAL
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 msk strösocker
 • 1 tsk koshersalt i brist därpå kan "vanligt" salt användas
 • 200 g kallt smör – skuret i kuber
 • 1/2–1 dl kallt vatten
FYLLNING
 • 6 stora äpplen blanda gärna syrliga och söta sorter
 • 3 msk strösocker
 • 3 msk ljust muscovadosocker
 • 1 1/2 msk citronsaft
 • 1 1/2 msk majsstärkelse
 • 1/4 tsk kanel
 • 1/4 tsk ingefära
 • 1/4 tsk koshersalt
TILL PENSLING
 • mjölk
 1. Blanda mjöl, socker och salt till pajskalet i en matberedare. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt därefter vattnet, lite i taget, tills degen formar sig och blir en sammanhållen degklump. Dela pajdegen i två delar – en något större än den andra – och platta till delarna till tjocka rundlar. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen medan du gör fyllningen (minst en halvtimme).
 2. Skala och skär äpplena i kuber (1–2 cm ungefär). Lägg bitarna i en bunke och strö över socker, citronsaft, majsstärkelse, kryddor och salt och rör om så att äppelbitarna marineras helt i blandningen.
 3. Ta ut pajdegen ur kylen och kavla den tunt. Klä en rund form med den stora delen. Häll i fyllningen och lägg den mindre pajskalsdelen över. Fäst ihop i kanterna genom att nypa den undre delen runt den övre. Skär ett par snitt i mitten av pajlocket och pensla alltsammans med lite mjölk.
 4. Sätt pajen i ugnen på 200 grader och sänk därefter värmen direkt till 175 grader. Grädda i 40–50 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna något före servering.
SERVERA MED: VANILJSÅS

Vaniljsås

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest