Välj en sida

Att få hembakta frallor till frukost är nog det lyxigaste jag vet. Varje gång jag bakar frukostfrallor tänker jag att det här borde man ju ta mig tusan göra varje helg – så enkelt och så grymt gott! I veckan bakade jag ett av mina favoritbröd – challah (flätat vitt bröd med sesamfrön)  – till vår middagsklubb som hade polskt tema denna månad. Då passade jag på att göra medelstora frallor av halva degen. Gud hjälpe mig vad goda de blev! Verkligen supersaftiga och fluffiga. För säkerhets skull bakade jag dem som små snurror så att de skulle kännas som mini-challeh.

Frallor

Färska frallor till frukost!

Det är för övrigt ett hett tips när man bakar bröd att göra dubbel sats (eller enkel om den räcker till två limpor) och baka hälften som ett helt bröd och andra halvan av degen som frallor. Då får man ju liksom två sorters bröd till priset av ett.

Räkna med att receptet ger 15–16 medelstora frallor om man bakar hela delen som frallor. Vill man göra både bröd och frallor får man en limpa och cirka 7–8 frallor. De går fint att frysa, men håller sig goda i ett par dagar även i skafferiet och är framför allt galet goda att dela och rosta i en torr stekpanna när de inte känns superfärska längre.

frallor

 

frallor
FRALLOR
BRÖD
 • 25 g jäst
 • 1/2 tsk salt
 • 1 msk socker
 • 1/2 dl socker
 • 12-14 dl vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • 2 msk smält smör
 • 1 ägg
GARNERING
 • 1 uppvispat ägg
 • sesamfrön eller vallmofrön
 1. Rör ut jästen i lite av mjölken som värmts ljummen. Blanda i salt och 1 msk socker. Tillsätt resten av mjölken och sockret, ägget, det smälta smöret och mjölet. Arbeta in så mycket av mjölet som behövs för att degen ska bli fast, men inte mer än så. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
 2. Baka ut och dela till cirka 15–16 frallor. Rulla ut till längder och snurra ihop till små knutar (ungefär som när man gör Gotlandsbullar eller kanelknutar) och lägg ut på plåtar med bakplåtspapper. Låt frallorna  jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda i cirka 10 minuter på 225 grader eller tills frallorna fått fin färg på ytan.

frallor

 TESTA OCKSÅ: CHALLAH

Challah – flätat judiskt bröd

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest