Välj en sida
Challeh challah recept

Challah. Flätat saftigt och lyxigt bröd med sesam- eller vallmofrön.

Challah är nog det mest judiska brödet som finns – inklusive bagels. Det garneras med vallmofrö (eller ibland med sesamfrö) och är utan konkurrens det godaste brödet i världen. Det flätade brödet kan bakas efter hundratals olika recept och flätas på minst lika många olika sätt. Här är en variant, som jag bakade häromdagen:

 

Challeh challah recept
CHALLAH
BRÖD
 • 25 g jäst
 • 1/2 tsk salt
 • 1 msk socker
 • 1/2 dl socker
 • 12-14 dl vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • 2 msk smält smör
 • 1 ägg
GARNERING
 • uppvispat ägg
 • vallmofrön eller sesamfrön
 1. Rör ut jästen i lite av mjölken som värmts ljummen. Blanda i salt och 1 msk socker. Tillsätt resten av mjölken och sockret, ägget, det smälta smöret och mjölet. Arbeta in så mycket av mjölet som behövs för att degen ska bli fast, men inte mer än så. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
 2. Baka ut och dela i två delar som sedan delas i flätdelar. Jag flätar med fyra delar, men om man vill kan man fläta på tre som en vanlig fläta. Rulla ut delarna till cirka 30 centimeter långa smala rullar och sätt ihop dem i ena änden. Fläta och fäst ihop flätan genom att trycka ihop ändarna. Låt de två bröden jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Pensla med vispat ägg och strö över vallmofrö eller sesamfrö. Grädda långt ner i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Om man vill kan man vrida upp till 200 grader de första 10 minuterna och sedan sänka värmen för att få krispigare yta och fin färg.

 

challah recept

TESTA OCKSÅ:

BAGELS

Bagels

Kommentarer

Pin It on Pinterest