Välj en sida
kokosrutor

Kokosrutor. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Dessa helt fantastiskt saftiga och goda små kokosrutor kommer från ett gammalt släktrecept som jag hittat i min morfars mors sparade anteckningsbok. Man bakar dem i långpanna eller form i två lager och de blir mjuka och krispiga och krämiga på en och samma gång.

Receptet finns även med i boken Sött från förr (just nu på Rea – hurra!), där jag samlat en massa historiska höjdarrecept och roliga tips på hur man kan baka som på mormors tid.

 

kokosrutor
KOKOSRUTOR
BOTTEN
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1⁄2 tsk bakpulver
TOPPING
  • 2 äggvitor
  • 3 dl riven kokos
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl äppelmos
  1. Blanda smöret med sockret och tillsätt sedan ägget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner. Tryck ut degen i en liten långpanna (cirka 20 x 30 centimeter) och grädda i tio minuter i 175 grader. Gör under tiden toppingen. Vispa äggvitorna och blanda samman med kokos och socker i en kastrull. Värm under rejäl omrörning tills smeten blir seg och tjock. Ta av från plattan. Bred äppelmos över den gräddade kakan och därefter kokossmeten. Grädda i ytterligare tio minuter, eller tills kokos- täcket blivit gyllenbrunt. Låt svalna och skär i små rutor.
TIPS!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM FÖR FLER BAKTIPS OCH SÖTA SAKER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest