Välj en sida
Rullrån

Rullrån. Foto: Josefin Casteryd.

För att göra rullrån bör man helst vara ambidexter och välsignad med en smeds värmetåliga fingertoppar. Saknar man dessa egenskaper kan man kompensera med ett par bra bomullshandskar. Ett annat smart drag är att använda sig av en tjock träpinne eller skaftet till en träslev för att lättare få rånen runda och fina när man rullar dem.

Vackra gamla rånjärn i gjutjärn brukar gå att hitta till helt okej priser på loppisar om man inte vill investera i ett nytt. Diska järnet utan diskmedel och återfetta det då och då genom att pensla det med matolja, värma det på svag värme och sedan torka bort överflödigt fett.

Både bilden och receptet kommer från min bok Julens söta saker. Den finns att köpa här!

 

Rullrån
RULLRÅN
  • 100 g smör
  • 1 1 ⁄2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
TILL PENSLING
  • smält smör
  1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner socker, vaniljsocker, vetemjöl och vatten och rör ordentligt tills smeten är helt slät. Hetta upp ett rånjärn på båda sidor och sänk därefter värmen något. Pensla järnet med smält smör och grädda en klick smet tills den blir ett gyllenbrunt rån. Ett tips är att vända på järnet mellan varje rån så att det håller sig varmt på båda sidor. Ta försiktigt upp det färdiggräddade rånet och linda det genast runt en pinne (till exempel skaftet till en träslev eller trä- gaffel). Var försiktig – rånen blir väldigt varma! Enklast går rullandet om man använder bomulls- handskar så att man kan hjälpa till med händerna. Låt de rullade rånen svalna på galler och ät dem som de är eller fyll dem med kastanjekräm eller någon annan fyllning.
TIPS!

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest