Äppelkompott – recept på gott och enkelt äppelmos med bitar.
Välj en sida
Recept på enkel äppelkompott.

Äppelkompott.

Så här när hösten börjar krypa in på husknuten älskar jag att plocka fram burkar med mos och sylt och kompott ur frysen och äta till morgongröten. Den här äppelkompotten är egentligen ett helt vanligt äppelmos, men där bitarna lämnats lite halva kvar sådär för att få lite mer textur.

Just den här äter jag nästan alltid som den är, eventuellt med lite kanel ovanpå och en skvätt gräddmjölk till. Som en kall kräm nästan. Magiskt gott är det och varje burk känns lite helig när man tar upp den ur frysen.

SKILLNADEN MELLAN SYLT OCH KOMPOTT

Önskar man för övrigt förkovra sig vidare i skillnaden mellan sylt och kompott kan man göra det här: Vad är kompott?

Recept på enkel äppelkompott.

 

 

Recept på enkel äppelkompott.
ÄPPELKOMPOTT
  • ca 3 kg äpplen
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  1. Skala äpplena och skär i klyftor. Lägg en fjärdedel av klyftorna i kallt vatten (gärna med några droppar citron i). Koka resten av äppelklyftorna i 3 deciliter vatten tills äpplena börjat mjukna ordentligt och några av dem börjat mosa sig, cirka 5-10 minuter. Rör under tiden. Ta av från plattan och rör i sockret tillsammans med resten av äppelbitarna. Koka upp igen och låt puttra i några minuter. Häll på rena burkar. Äppelkompotten. klarar sig ett par veckor i kylen. Om du fryser in den, tänk på att inte fylla glasburkarna ända upp till kanten – då kan de spricka.
Recept på enkel äppelkompott.

Äppelkompott.

Kommentarer

Pin It on Pinterest