Välj en sida
Kompott

Kompott. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Kompotten kan kanske bäst beskrivas som ett mellanting mellan sylt och kräm. Bären mosas inte sönder under kokningen, utan behålls hela. Kompotten lämpar sig därför väl att göra på fastare bär eller frukt. Ordet kommer från franskans ”compote” som betyder blandning, och anrättningen kan ätas som efterrätt med en klick vispgrädde eller användas som alternativ till sylt.

Det här receptet på helt gudomlig krusbärskompott kommer från min bok Sött från förr som man kan köpa här.

KOMPOTT PÅ KRUSBÄR

  • 7 1⁄2 dl krusbär (röda eller gröna)
  • 2 1⁄2 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Rensa bären och skölj dem noga. Koka samman en lag av vatten och socker och lägg i krusbären. Låt dem koka tills de blir mjuka (cirka fem minuter) och skumma av. Häll på väl rengjord glasburk och låt svalna. Förvara kallt.

TESTA OCKSÅ: KRUSBÄRSSYLT

Röd krusbärssylt

Kommentarer

Pin It on Pinterest