Välj en sida

En mjuk kaka som jag älskar är en kardemummakaka från min första bok. Den är ett mycket roligare alternativ än vanlig sockerkaka när man är på bakhumör och inte har de allra mest avancerade ingredienserna hemma i skafferiet. Kakan bakas utan ägg och får en ganska mäktig konsistens och en lätt kryddig smak, som verkligen blivit en favorit hemma hos oss.

Recept på kardemummakaka

Kardemummakaka. Foto: Nicklas Thegerström från boken Söta saker.

Kardemummakaka är också ett väldigt fint substitut för kanelbullar (eller kanske snarare kardemummabullar!) på fikabordet, tycker jag. Den är verkligen superenkel att lyckas med – man blandar bara ihop alla torra ingredienser och rör ner mjölk och rumsvarmt smör, mer eller mindre.

Kardemummasmaken är ju själva själen i den här kakan och därför tycker jag att man kan lägga lite extra krut och armstyrka på den. Har man en mortel är det här, enligt mig, bästa knepet för hur man får riktigt bra kardemummasmak på sina bakverk – oavsett om det är bullar eller kakor eller något annat: Använd hela korn av kardemumma och stöt dem i en mortel. Bara själva doftupplevelsen i köket är värd besväret, kan jag meddela.

Både min mamma och min mormor krossar alltid sina kardemummakärnor själva i en mortel när de bakar bullar eller kakor. Krossad kardemumma ger en mycket rikare smak än färdigmald, och dessutom får bakverket en mer rustik känsla och lite extra tuggmotstånd. Testa det om ni inte brukar! Ger en helt annan kaksmak än mald kardemumma.

 

Recept på kaka med kardemumma
KARDEMUMMAKAKA
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 100 g rumsvarmt smör
  • pärlsocker till garnering
  1. Blanda de torra ingredienserna med mjölken och klicka därefter i smöret lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Strö över pärlsocker och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ungefär 40 minuter.

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER OM RECEPTET! ANVÄND KNAPPARNA HÄR NEDANFÖR FÖR ATT DELA PÅ FACEBOOK OCH TWITTER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest