Välj en sida

Finns det någonting i hela världen som slår riktigt saftiga och fluffiga kanelbullar? Jag gillar att göra dem som snirkliga knutar, så att man får så mycket smörig kanelfyllning i varje tugga som möjligt. Här är receptet.

Recipe in English below!

BULLAR

 • 25 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • ev. 2 tsk stött kardemumma
 • 1⁄2 dl socker
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 1 dl bregott eller smör
 • 1/2 -1 dl socker
 • några matskedar malen kanel

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat
 • pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, blanda eventuellt i nystött kardemumma och slå blandningen över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta. Bred över rikligt med smör eller bregott med en smörkniv och strö över ett jämnt lager av socker och kanel. Rulla ihop rutan som en rulltårta och skär i cirka 2 cm tjocka skivor eller vik rutan dubbel, skär två centimeter breda strimlor och snurra ihop dem till bullar. Lägg i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

SWEDISH CINNAMON BUNS

ROLLS

 • 25 g fresh yeast
 • 1¼ cup milk
 • 2 tsp ground cardemom
 • ½ tsp salt
 • ¼ cup granulated sugar
 • 1 egg
 • ½ cup butter at room temperature
 • ca 3 ½ cups all purpose flour

FILLING

 • ½ cup butter
 • ½ cup granulated sugar
 • 2-3 tbsp ground cinnamon

TO GARNISH

 • 1 egg for brushing (lightly beaten)
 • nib sugar

Crumble the yeast into a baking bowl.  Heat the milk in a saucepan until it’s 98° F. Pour over the yeast and stir until the yeast is dissolved. Add the butter, cut into pieces, and then the salt and sugar. Knead in the flour – a cup at a time – until the dough is firm, but not too tight and still a bit sticky. Use only as much flour as needed for the dough to be kneadable – the exact measure can vary depending on how tightly packed the flour is. Work the dough by hand for at least ten minutes.

Set to rise for about an hour under a clean kitchen towel. Knead the risen dough on a floured surface by hand for at least 15 minutes and roll it out into a large square. Spread butter over the square of dough and distribute the sugar and cinnamon evenly on top. Roll the dough up tightly, starting at the long side of the square. Cut into 1-inch-slices and place them in a greased muffin tray or paper cinnamon roll moulds. Let the buns rise covered with a baking cloth for another 30 minutes and then brush them with a beaten egg and sprinkle with nib sugar . Bake at 437°F for 5-10 minutes. The buns are ready when they are golden brown. Enjoy them warm with a glass of cold milk.

Kommentarer

Pin It on Pinterest