Välj en sida

Körsbär – tips på vad man kan baka med körsbär

Körsbär, eller bigarråer som de söta bären också kallas,  är fantastiska att baka och sylta med! Jag har samlat några riktigt bra körsbärsrecept som tips på vad man kan göra med dem.

Körsbärsmarmelad är en av mina stora favoriter! Supergod på kex och hembakade scones under hösten. Man kan också göra den som körsbärssylt (man kokar den bara lite kortare tid). Supergod att servera varm, till smörkaka, eller klassisk ostkaka.

Körsbärspaj är en annan given höstfavorit. Jag gör min antingen som en enda stor paj eller som fina småpajer.

Enkel körsbärskaka. De här ljuvliga och väldigt lättbakade rutorna är perfekta att göra när man har lite tid och är sugen på något gott.

TIPS OCH KURIOSA OM KÖRSBÄR

Körsbären, som är en stenfrukt, är släkt med plommonet. De innehåller både rejält med c-vitamin och antiinflammatoriska ämnen som påstås vara bra mot en hel massa saker. Bara att mumsa loss på de färgrika bären, med andra ord!

Ett smart sätt att rensa körsbären är att ta hjälp av en glasflaska och en ätpinne. Sätt körsbäret i mynningen till flaskan och tryck ätpinnen genom mitten av bäret så att kärnan ploppar ut och ner i flaskan. Hur piffigt och enkelt som helst!

Där jag kommer ifrån kan man faktiskt plocka körsbär i skogen. Vi kallar dem fågelbär – en lite mindre typ av körsbär än den klassiska trädgårdsvarianten. Jag gissar att träden en gång i tiden hamnat där – mitt i bokskogen – på grund av alla fåglar som pallat trädgårdskörsbär och sedan skitit ut kärnorna i skogen. Men det behöver man inte tänka på när man äter bären…

Kommentarer

Pin It on Pinterest