Välj en sida
Recept på småländsk ostkaka

Ostkaka. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Ostkaka är en mer än en bara kaka där jag kommer ifrån. I Småland är det liksom inte riktigt fest om det inte finns ostkaka. Det är för den delen inte vardag heller. Ostkakan har under min uppväxt funnits med vid alla viktiga tillfällen i livet och är nog den enda kakan i världen som kan få mig att gråta lite av hemlängtan.

Eftersom den förr bakades i ett tennbelagt kopparkärl fanns det en risk att kanterna av kakan förgiftats av ärgad koppar. Ostkakan serverades enligt historien därför alltid från mitten och utåt och den viktigaste personen på kalaset, vilken givetvis var prästen (den här historien utspelar sig trots allt i Småland…), fick ta för sig först.

Ostkakan daterar ända tillbaka till 1600-talet. Den småländska varianten bakas ofta med sötmandel, bittermandel och ägg. I Hälsingland bakas ofta en lite enklare variant som vanligen görs på löpe, mjöl och mjölk.

Visste ni förresten att ostkakan har en egen dag? Den 14 november firas Ostkakans dag av alla ostkakeälskare.

Ingredienserna kan skilja sig något beroende vem som bakar ostkakan. Och den är ingenting man svänger ihop på en halvtimme. Det är liksom en del av själva charmen. Det här är min mors recept. Ostkakan ska helst serveras med varm sylt och slött vispad grädde.

 

Recept på småländsk ostkaka
SMÅLÄNDSK OSTKAKA
  • 3 l standardmjölk
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 1/2 dl sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • 3 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  1. Gör en mjölkredning genom att vispa ut vetemjölet med en deciliter av mjölken. Värm resten av mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en stor kastrull. Ta av kastrullen från värmen och kontrollera noga att mjölken inte överstiger 37 grader. Vispa ner mjölkredningen och rör därefter ner ostlöpen under försiktig omrörning. För att det ska fungera måste mjölken hålla en värme på mellan 30 och 37 grader. Låt blandningen stå utan att röra i den i cirka 45 minuter, tills mjölken skär sig och ost- massa bildas. Vispa därefter kraftigt så att massan delar sig ordentligt. Mal under tiden den oskalade sötmandeln och bitter- mandeln i en mandelkvarn. Sila bort vasslen som bildats runt ostmassan med hjälp av en sil. Häll tillbaka ostmassan i en torr bunke och rör om litegrann. Vispa ägg, socker och grädde pösigt och tillsätt den malda mandeln. Blanda ner ostmassan och häll upp smeten i en eller två enlitersformar (hur mycket smet man får varierar beroende på hur mycket ostmassa som bildats). Grädda i 175 grader i 1–1 1⁄2 timme. Ostkakan ska få ett gyllenbrunt täcke och bli fast och grynig inuti. Servera kakan ljummen med grädde och varm sylt.

 

Har du inte tid med sånt här?

Baka en fuskvariant med keso istället. Men säg för Guds skull inte att du hörde det från mig!

Kommentarer

Pin It on Pinterest