Välj en sida
Apelsinsaft recept

Apelsinsaft. Foto: Nicklas Thegerström

Hemlagad apelsinsaft är förfärligt mycket godare köpt, och den här är precis lagom krånglig att göra för att det ska kännas som ett riktigt åstadkommande när den är klar. Saften passar lika bra kall som varm
och kan kryddas med kanelstänger eller hela nejlikor om man vill ge den lite julkänsla.

Det här receptet finns med i min första kokbok Söta saker som för tillfället tyvärr är slutsåld från förlaget.

 

Apelsinsaft
  • 6–8 apelsiner
  • 1 kg strösocker
  • 5 dl kokande vatten
  • 1 msk citronsyra
  1. Skrubba apelsinerna under rinnande vatten. Hyvla försiktigt loss det yttersta skalet med en potatisskalare och blanda det med sockret och citronsyran i en stor bunke. Skär apelsinerna i klyftor, ta ut fruktköttet och blanda ner det. Se till att inget av det vita skalet kommer med – då blir saften besk och alldeles vedervärdigt odrickbar istället för magisk!
  2. Häll det kokande vattnet över apelsinerna och rör noga. Mosa gärna fruktköttet med en ballongvisp för att få ut saften ordentligt. Låt blandningen stå under lock i ett par dygn i rumstemperatur och rör om i den några gånger per dag.
  3. Sila saften genom en silduk (eller genom en ren kökshandduk i ett durkslag) över en bunke och häll upp den i rena flaskor.
TESTA OCKSÅ: HALLONSAFT

Kommentarer

Pin It on Pinterest