Välj en sida

Det har hänt en del sedan jag bakade mina första chokladbollar någon gång på 80-talet. Då var vanilj den mesiga smaken i bigpackglassen som alltid blev kvar till sist, eller ett beskt pulver som kallades vanillin och utvanns ur någon form av trädröta.

Nuförtiden handlar mycket istället om att komma så nära naturen som möjligt i bakandet. Jag älskar det! Att vi äntligen börjat värdera riktiga smaker och varsamt och ekologiskt odlade ingredienser. I dag är hemmagjort det lyxigaste som finns och ju längre man kommer från artificiella smaksättningar och mikrovågsmat – desto trendigare är man.

Ett hett tips för den som vill känna sig lite trendigare, eller för den delen bara vill ha en oemotståndlig vaniljsmak på sina kakor, är att göra eget vaniljsocker. Så här löjligt enkelt är det.

  • 1 kg socker
  • 3 vaniljstänger

Skåra vaniljstängerna, skrapa ur fröna och dela skalet i bitar. Häll allt tillsammans med sockret i en knivmixer och kör tills det blandats och sockret blivit finkornigt. Sila bort skalresterna och häll vaniljsockret i en burk med lock.

Bild: Nicklas Thegerström från boken Söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest