Välj en sida

Förra veckan lovade jag ju dyrt och heligt att jag skulle visa hur man gör wienerbröd från grunden. Faktum är att det dröjde ganska länge innan jag själv vågade mig på att baka just wienerbröd. Man har ju hört hur himla segt och tidskrävande det är och blivit lite avskräckt liksom. Men när jag väl prövade visade det sig vara ganska lätt och framför allt riktigt kul.

Det här receptet kommer från min morfars mor Anna och är ett av många helt fantastiska recept från hennes tid som finns med i boken Sött från förr. I Annas anteckningshäfte, som jag haft glädjen att ärva, står receptet på wienerbröd inklämt på en halvsida, nonchalant nedklottrat som vore det något man tog sig an lite sådär med vänsterhanden, medan man gjorde en kopp kaffe och planterade om pelargonerna. Jag tror att det är den respektlösa inställningen till wienerbrödsbakande som gör att de blir så bra.

Bild: Josefin Casteryd, Sött från förr

WIENERBRÖD

  • 300 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 1⁄2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1⁄2 dl strösocker
  • ca 8 dl vetemjöl

FYLLNING

PENSLING

  • 1 äggvita

GLASYR

  • 2 dl florsocker
  • 1–2 msk vatten

Skär smöret i nio skivor och lägg dem att mjukna i rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och slå över den kalla mjölken. Rör tills jästen löst sig. Blanda därefter ner ägg och socker och större delen av vetemjölet. Degen får gärna vara lite kladdig och behöver inte bli lika fast som när man bakar vanliga vetebullar. Ställ bunken i kylen i tio minuter.

Kavla sedan ut degen till en halvcentimetertunn rektangel. Lägg smörskivorna på ena halvan och vik den andra över. Kavla mycket försiktigt, så att inte degen spricker, till en ny rektangel. Vrid den ett kvarts varv och vik ihop i tre delar. Kavla ut på nytt och upprepa en gång till. Låt degen vila i kylskåpet i ytterligare 15 minuter och kavla därefter ut den igen.

Skär i cirka två centimeter breda remsor och sno ihop till åttor eller kringlor.  Låt dem jäsa på plåt i en timme och fyll sedan groparna i kringlorna med sylt och vaniljkräm. Vill man göra wienersemlor av dem kan man baka dem som knutar och grädda dem utan fyllning. Pensla kanterna med äggvita och grädda i 250 grader i cirka tio minuter eller tills wienerbröden fått en gyllenbrun färg. Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla över wienerbröden när de svalnat.

Kommentarer

Pin It on Pinterest