Välj en sida

När jag kom till USA som 19-åring hade jag aldrig ens hört talas om fenomenet oreokakor. Kort därefter uppstod en kärleksaffär som håller i sig fortfarande. Dessa livsfarligt goda små krämfyllda chokladkakor är ungefär lika inarbetade i det amerikanska medvetandet som ballerinakakorna är i Sverige.

På senare år har oreo cookies börjat fylla butikshyllorna även här. Men innan dess var den som längtade till andra sidan Atlanten tvungen att beställa storskickning från vänner och bekanta eller helt enkelt baka sina egna oreos.

Det här är min version av de underbara kakorna. Gillar man fyllning väldigt mycket gör man dubbel sats av den.

oreokakor recept

Oreokakor – eller oreo cookies som de heter på engelska. Foto: Nicklas Thegerström.

HEMMAGJORDA OREOKAKOR

KAKOR

  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, lätt uppvispat

FYLLNING

  • 50 g smör
  • 2 1⁄2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda alla de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret (lättast går det om man använder flytande smör) och till sist ägget. Gör ungefär 40 runda platta kakor, antingen genom att forma degen till en rulle och skära den i skivor, eller genom att kavla ut den försiktigt till några millimeters tjocklek och stansa ut kakor med ett runt pepparkaksmått. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta–tio minuter i 175 grader. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg på resten som lock.

PROVA OCSKÅ: PEANUT BUTTER COOKIES

Peanut butter cookies

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest