Välj en sida

När man längtar riktigt vansinnigt mycket efter sol finns det bara en sak att göra. Citronmaränger. Maränger är överlag en av de bästa uppfinningarna jag kan komma på. Så himla söta och lätta och smältiga i munnen och den perfekta ingrediensen i livets enklaste och godaste efterrätt.

Faktum är att jag är en av de bästa jag vet på att äta marängswiss. Kanske DEN bästa. Om det bara fanns lite fler olympiska tävlingar i marängswissätning  är jag ganska säker på att jag skulle vara firad som nationalhjälte vid det här laget. Men nog med skryt – det finns maränger som behöver ätas. Jag har färgat dessa med lite lite karamellfärg för dramatisk effekt, men det behöver man såklart inte alls göra.

  • 3 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • några droppar ättika
  • 3 dl socker
  • 1 msk citronsaft
  • rivet skal från en citron

Vispa äggvitorna tillsammans med salt och ättika till ett hårt marängskum. Fortsätt att vispa och häll under tiden ner socker (lite i taget), citronsaft och citronskal i smeten. Marängen ska vara så hårt vispad att bunken kan vändas uppochner utan att smeten rör sig. Klicka ut eller spritsa till små toppiga maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 100°C, gärna på varmluftsläge, i ungefär en timme. Tiden varierar beroende på storlek – man vet att de är klara när de lossnar lätt från pappret. Ställ att svalna och låt gärna marängerna stå över natten så blir de riktigt krispiga.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest