Välj en sida

Oavsett hur många nya och spännande bakverk som uppfinns finns det vissa saker som helt enkelt är för bra för att ändra
på. Recepten på klassiska kanelbullar är säkert lika många som det finns bagare och åsikterna om hur de bör snurras, skäras eller garneras är nog ännu fler. Jag gillar att göra mina med glasyr ovanpå. Mormor bakar dem med hackade nötter och russin och min mor gör sina som virvlande knutar med pärlsocker på.

 

EXTRA KRÄMIGA KANELBULLAR

De här kanelbullarna blir så saftiga och krämiga att man nästan går av på mitten. Mycket smör och sedan ännu lite mer smör är hemligheten.

Kanelbullar recept

Kanelbullar!!!

 

recept på kanelbullar
KANELBULLAR
BULLAR
 • 25 g jäst
 • 2 1 ⁄2 dl mjölk
 • ev. 2 tsk stött kardemumma
 • 1 ⁄2 dl socker
 • 1 ⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl
FYLLNING
 • 1 dl bregott eller smör
 • 1/2 -1 dl socker
 • några matskedar malen kanel
PENSLING
 • 1 ägg lätt uppvispat
 • pärlsocker
 1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, blanda eventuellt i nystött kardemumma och slå blandningen över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.
 2. Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta. Bred över rikligt med smör eller bregott med en smörkniv och strö över ett jämnt lager av socker och kanel. Rulla ihop rutan som en rulltårta och skär i cirka 2 cm tjocka skivor eller vik rutan dubbel, skär två centimeter breda strimlor och snurra ihop dem till bullar. Lägg i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

 

GLÖM INTE ATT FÖLJA SÖTA SAKER PÅ INSTAGRAM!

Kanelbullar recept

Kommentarer

Pin It on Pinterest