Underbara vaniljbullar - Söta saker
Välj en sida

En regning söndag som den här känns det som läge för nybakta bullar. De här vaniljknutarna saknar motstycke när det gäller smörighet och saftighet och blir helt magiska att avnjuta direkt från plåten till ett glas mjölk. Vad serverar ni helst till fikat i höstrusket?

 • 150 g smör
 • 2 ½ dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 1 dl socker
 • ½ tsk salt
 • 1 ägg
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 1 dl extrasaltat bregott
 • 1 dl sirap
 • 2 msk hemmagjort vaniljsocker

PENSLING

 • sirap
 • strösocker

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och lös den i mjölken. Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt! Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Ringla över sirap och strö ett rejält lager hemmagjort vaniljsocker (se recept här). Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till stora bullar. Detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet och jag lovar att det är värt besväret! Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer också att bli kladdig) i ytterligare 30 minuter. Pensla med sirap, strö över strösocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills knutarna fått fin färg.

Kommentarer

Pin It on Pinterest