Välj en sida
Midsommartårta recept

En riktigt härlig midsommartårta! Foto: Josefin Casteryd.

Jag vet inte när jag längtade så mycket efter sommar och semester senast och i år tänker jag formligen suga märgen ur midsommarhelgen. Skärgårdshäng, dans och fiolmusik, sill och färskpotatis, sju sorters blommor och så mycket jordgubbar att ögonen går i kors. Och så gräddtårta då förstås. Det här är min morfars mors recept, från boken Sött från förr. Det har funkat i cirka hundra år och ger exakt lika mycket sommarkänsla nu som då. Här är min bästa midsommartårta!

MIDSOMMARTÅRTA

botten

  • 4 ägg
  • 4 1/2 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

fyllning

  • 2 dl vaniljkräm
  • 2 dl mosade jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde

garnering

  • vispad grädde
  • färska bär

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt grädden. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll den i en rund smord och bröad form och grädda i 175 grader i cirka en timme. Låt svalna och dela i tre lager. Bred vaniljkräm, jordgubbsmos och vispad grädde mellan lagren och bygg ihop till en tårta. Garnera med mer vispad grädde och rejält med färska bär.

TESTA OCKSÅ: MORFARS JORDGUBBSTÅRTA

Morfars bästa jordgubbstårta

Kommentarer

Pin It on Pinterest