Enkel ostkaka med keso – recept på "fuskostkaka".
Välj en sida

Enkel ostkaka med keso.

Ostkaka är viktiga saker där jag kommer ifrån. Den ska vara från Vrigstad, köpas i pantbar rostfri bunke, ätas med varm sylt och serveras på varje bjudning med självaktning. Eller så ska man göra den själv, helst utan att klaga på hur vansinnigt lång tid det tar.

På den gamla goda tiden kom den i kopparform och den finaste gästen (vanligtvis prästen) fick äran att ta första skeden. Detta gjorde han från mitten av kakan och de övriga, mindre fina gästerna, fick sedan arbeta sig ut mot kanterna. Anledningen till detta ska ha varit att giftig koppar kunde läcka genom tennbeläggningen i formen och ut i ostkakan och att det helt enkelt var  säkrare att hugga in i dess mitt.

Om man inte befinner sig tillräckligt nära Vrigstad för att köpa riktig ostkaka kan man försöka sig på att göra den själv. Här är min mammas recept på traditionell småländsk ostkaka.

Tycker man att det känns för långrandigt kan man i skydd av mörkret och utan att berätta det för en levande själ svänga ihop en fuskvariant med hjälp av keso. Ni hörde det inte från mig, men här är receptet.

ENKEL OSTKAKA MED KESO

  • 500 g keso
  • 50 g hackad mandel
  • 3 malda bittermandlar
  • ½ dl socker
  • ev. 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 ägg (slarvigt uppvispade)
  • 2½ dl gammeldags mjölk (eller mjölk med hög fetthalt)

Blanda samman alla ingredienser (mjölken sist). Häll i en rund form och grädda i nedre delen av ugnen i mellan 200-225 grader i cirka 45 minuter. Om kakan blir väldigt brun kan man behöva lägga lite folie över den de sista tio minuterna. Servera med varm sylt och glass eller grädde.

DELA GÄRNA RECEPTET MED DINA VÄNNER! ANVÄND FACEBOOK-KNAPPEN UNDER INLÄGGET.

Kommentarer

Pin It on Pinterest