Välj en sida

Rosenmaränger. Bara namnet liksom. De sköra, parfymsöta små liven får mig alltid att tänka på excentriska tepartyn i brittiska trädgårdar med massor av vita spetsar och kristallglas och sherry. I brist på sådana passar de dock alldeles fantastiskt bra att äta till vaniljglass. Helst en alldeles vanlig söndag i februari faktiskt.

  • 3 äggvitor (låt dem gärna stå i rumstemperatur någon timme före bakandet)
  • ett par droppar ättika
  • en liten nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl rosensocker
  • ev. rosa karamellfärg

Vispa äggvitorna tillsammans med ättika och salt tills de är vita och hårda (bunken ska gå att vända uppochner utan att smeten rinner). Vispa därefter i socker och rosensocker lite i taget. Godast blir det med hemmagjort rosensocker, men har man inte det kan man få rosensmak genom att tillsätta en till två matskedar rosenvatten (smaka av till rätt styrka). Byt då rosensockret mot vanligt socker. Färga eventuellt smeten rosa och spritsa ut till små maränger på plåt med bakplåtspapper. Grädda långt ner i ugnen i cirka en timme på 100 graders värme. Kolla att marängerna är klara genom att se så att de släpper från pappret.

Kommentarer

Pin It on Pinterest