Välj en sida

Om den franska och den amerikanska konditorikonsten skulle förälska sig sådär alldeles handlöst i varandra skulle de här kakorna utan tvekan vara deras oäkta kärleksbarn. Vackert spröda små mandelmaränger med en gudomlig sötsalt jordnötssmörsfyllning. Det är på allvar nästan så att man dör lite när man äter dem!  Åh, bara prova dem!

Macarons:
125 g mandelmjöl
225 g florsocker
4 normalstora äggvitor (125 g)
25 g socker
Jordnötssmörkräm:
4 msk jordnötssmör
2 msk rumsvarmt smör
Florsocker (jag använde en variant gjort av rörsocker) tills krämen blir fast

Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Gör mandelmjölet (det går bra att köpa färdigt också). Väg upp 125 gram av det och lägg i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Häll äggvitorna i en separat bunke. Vispa dem hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Vispa i sockret lite i taget.

Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Häll smeten i en spritspåse. Ett smart sätt är att ställa spritsen i ett glas och vika påsens kanter över glasets, så blir processen enklare och mindre kladdig. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Och observera att det här är en dealbreaker – grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!

Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något. Rör ihop smörkrämen och spritsa ut eller bred den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt.

Vill du prova andra sorters macarons rekommenderar jag också att baka jordgubbsmacarons, violmacarons eller mina klassiker – lakritsmacarons!

Kommentarer

Pin It on Pinterest