Välj en sida

Jag har fått ett lätt återfall på macaronfronten igen och börjat experimentera med lite nya fyllningar. De här godbitarna har jag gjort lite mindre och fyllt med en ljuvligt sötsyrlig lingonsmörkräm.

Macarons:
125 g mandelmjöl
225 g florsocker
4 normalstora äggvitor (125 g)
25 g socker
Eventuellt rosa karamellfärg

Lingonkräm:

ca 1/2 dl passerade lingon eller 4 msk lingonsylt
2 msk rumsvarmt smör
Florsocker tills krämen blir fast

Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten. Gör mandelmjölet (det går bra att köpa färdigt också). Väg upp 125 gram av det och lägg i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Häll äggvitorna i en separat bunke. Vispa dem hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Vispa i sockret lite i taget och därefter eventuellt karamellfärgen.

Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Häll smeten i en spritspåse. Ett smart sätt är att ställa spritsen i ett glas och vika påsens kanter över glasets, så blir processen enklare och mindre kladdig. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Och observera att det här är en dealbreaker – grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!

Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något. Rör ihop lingonkrämen och spritsa ut eller bred den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt.

Det finns oändligt många sätt att variera macarons. Prova till exempel att baka jordgubbsmacarons, violmacarons eller mina favoriter – lakritsmacarons!

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest