Välj en sida

Flera av er har på senare tid frågat efter bra caféer att besöka i Stockholm och eftersom fika är en av mina favoritsysselsättningar tänkte jag tipsa om några ställen som jag verkligen gillar. Här är mina bästa fik i huvudstaden!

Kungsholmen

Poli caffè

Riktigt gott kaffe serveras på denna underbara lilla italienska kaffebar där vad som helst kan hända. Senast jag var där fyllde ägaren år och stället förvandlades på ett par sekunder till en scen ur The Sopranos. Högljudda rop, italiensk sång, kindpussar och bubbel till alla. Även förvirrade förstagångsgäster.

Adress: Sankt Göransgatan 70

Petite France

Stans franskaste café, som jag skrivit om förut. Hit vallfärdar hela länet för helgcroissanter, galet goda eclairs och perfekta små macarons.

 Adress: John Ericssonsgatan 6

Il café

Ett ungt och lite ruffigt café bredvid Rådhuset. Hett kaffe, varma mackor och rolig toalettkonst, samt en uteservering på innergården som får en att känna sig som om man bor i huset.

Adress: Bergsgatan 17

 

Haga tårtkompani

En ganska ny favorit en stenkast från Fridhemsplan. Här kan man äta fina tårtbitar i mysig atmosfär, handla karameller och saft eller smaska på helt gudomliga smörrebröd.

Adress: Fleminggatan 107 

 

Söder och Gamla stan

Lisas café

Ett stammishak för morgonpigga frukostivrare och folk som gillar riktigt fikabröd. Lisa har hållit på så länge någon kan minnas och stämningen är uppsluppen och familjär. Dessutom finns det få saker som slår Lisas semlor.

Adress: Skånegatan 68

Chic

Runt Mariatorget finns massor av trevliga små fik och ekologiska lunchställen värda att testa. En udda fågel är det gamla tantcaféet Chic (det ironiska är att det är vansinnigt o-chict) som vad jag kunnat hitta är det enda caféet i stan som serverar en vettig bananbakelse. De serverar för övrigt massor av goda bakelser och har allt som ett klassiskt kondis ska ha.

Adress: St Paulsgatan 31

Cinnamon

Charmigt café vid Hornstull med eget bageri och riktigt gott bröd. Här kan man också äta tidernas godaste husmanskostlunch om man är på det humöret.

Adress: Verkstadsgatan 9

Grillska

Grillska husets café invid Nobelmuseet i Gamla stan ägs av Stadsmissionen och är ett riktigt smultronställe – särskilt på sommaren. Tricket är att ta med sig brickan allra längst upp för trappan och ut på den undangömda takterassen.

Adress: Stortorget 3

 

Vasastan och Norrmalm

Kaffeverket

Ett av mina kvartersfik, nära St Eriksplan, som jag tycker mycket om att besöka. Varm och mysig stämning och mycket gott kaffe. Dessutom en bra matmeny för den lite hungrigare fikagästen.

Adress: St Eriksgatan 88

Saturnus

Har stans största, godaste (och förmodligen dyraste) kanelbullar. Risken att stöta på kungabarn eller andra svenskdamtidningskändisar är lika stor som bullarna.

Adress: Eriksbergsgatan 6

Mellqvists kaffebar

Jag vet inte hur många gånger jag hämtat en pappmugg kaffe och en varm ostcroissant till frukost på det här stället! De goda mackorna är också värda ett besök på den här mysiga kaffebaren.

Adress: Rörstrandsgatan 4 

Vetekatten

Ultrasött “riktigt” konditori som serverar allt ifrån stabila bakelser och räksmörgåsar till afternoon tea och varma mackor. Caféet är en labyrint av små rum och en fin liten innergård där man kan sitta och skvallra med sina väninnor.

Adress: Kungsgatan 55

Strömkaféet

Operans café med utsikt över slottet från den fantastiska terrassen. Bara öppet under sommaren och ganska hårt mot plånboken, men ett absolut måste om man befinner sig i närheten en solig semesterdag.

Adress: Jakobs torg 2

Café Bloms

Arkitekturmuseets lite undangömda café på Skeppsholmen (luras för Guds skull inte att välja Moderna museets mer lätthittade stora lunchrestaurang!) med mysigt trädgårdshäng på sommaren.

Adress: Skeppsholmen

Sirap

Om man vill kunna blanda bacon och blåbär utan att någon höjer på ögonbrynen eller bara äta riktigt bra pannkakor är det här stället man ska gå till. Vanligtvis ganska fullsmockat och inte fullt lika mysigt som på den gamla goda tiden, men hjälp, vilka pannkakor!

Adress: Surbrunnsgatan 31

Östermalm

Gabriel och Hilda

Kanske det galnaste caféet i Stockholm. Otroligt personlig service, klassisk musik och kaffe i små fina tantserviskoppar. Letar man av någon anledning efter äldre män i hatt som talar om att fara med flygmaskin till “Amerikat”, är det här stället det säkraste kortet jag kan komma på.

Adress: Storgatan 44

Tösse

Det här kondiset har varit Östermalms stolthet i närmare 100 år. Här serveras supergoda bakelser (och hetvägg när säsongen bjuder och för den som vill!) i anrika lokaler som sett fler pälshattar än kungen.

Adress: Karlavägen 77

Historiska muséet

Att fika på muséum är något av det bästa jag vet. Historiska har finaste innergården där man kan sitta och drömma om medeltida altarskåp med en kopp kaffe i handen.

Adress: Narvavägen 13-17

 

Djurgården

Blå porten

Lördagsstressigt, men charmigt lunchställe och café med lätt lutande golv och kulturtantscred. En utmärkt belöning efter regnig Djurgårdspromenad eller museirunda. Särskilt om det finns soppa.

Adress: Djurgårdsvägen 64

Rosendals trädgårdscafé

Alla innerstadsbors trädgårdssubstitut. Inte nog med att man kan ta brickan med sig ut bland äppelträden och spatsera runt bland grönskande växthus – kakorna är himmelska och i gårdsshoppen hittar man allt från hemgjord äppelmust till spännande marmelader.

Adress: Rosendalsterassen 12

Här hittar du även Söta sakers restaurang- och caféguide till Paris och favoritställen och bra caféer i London

Kommentarer

Pin It on Pinterest