Välj en sida

Paris är en av mina absoluta favoritstäder att resa till. Framför allt är den en fantastisk stad att återvända till – om och om igen. För när man har sett Eiffeltornet och Versailles, flåsat sig trappan upp till Sacré-Cœur några gånger och tagit minst ett par heldagar till att traska runt på Louvren kan man med gott samvete plocka russinen ur den franska kakan och bara ägna sig åt allt det där andra, som gör staden så himla fin. Här är en liten guide till några av mina favoritställen i Paris.

Lafayette (40 bd Haussmann). Här shoppar man allt från strumpebandshållare till chanelväskor och Kusmite tillsammans med gräddan av de internationella turisterna. Eller så hänger man på ett av caféerna och ser på när alla andra gör det. Alldeles i närheten (liksom lite varstans i hela stan) hittar man sminkjätten Sephora (21 boulevard Haussmann) där man köper hudkräm som doftar choklad, gräddkola eller vaniljpudding. Är man inte alls på shoppinghumör passar man istället på att ta med sig en baguette och slå sig ner en stund på operatrappan en bit bort.

Le Marais. I de vackra judiska kvarteren i Le Marais finns massvis med trevliga klädbutiker, second hand-källare och fantastiska små konditorier. Väl värda att promenera omkring i en dag eller två.

L’as du Fallafel (34 Rue des Rosiers). Ät en falafel här. Alltså bara gör det – oavsett om du ens gillar falafel eller inte. Hål-i-väggen-serveringen i Marais omges av en ständigt lika lång kö och slår samtliga av stans allra finaste restauranger med hästlängder. Plus: Lenny Kravitz rekommenderar det, so there.

Murciano patisserie (Rue des Rosiers) Supersött patisserie som serverar alla klassiska judiska sötsaker known to man, bara några proppmätta steg från falafelhaket.

Louvrens innergård (Musée du Louvre). Louvren är ett av världens mest intressanta konstmuseum, men värt att stanna till vid också för den fina innergården. En ytterst trevlig plats att äta medhavda eclairs på, titta på turister eller plaska med händerna i de dekorativa önskebrunnarna.

Häng på en bro. Brohäng är sällan så trevligt som i Paris. Ta med en bok och en kaka, eller vinka till passerande båtturister på Seine.

Harrys bar (5 Rue Daunou). Den hundra år gamla amerikanska baren är kanske ett av de konstigaste, men också trevligaste ställena man kan dricka en Brandy Alexander på. Sitt i baren, prata med stammisarna och be den fryntlige bartendern berätta sin livshistoria.

Le deux Magots (6 place Saint-Germain-des-Prés). Det allra lyxigaste fikat intas företrädelsevis på Le deux Magots uteservering. Eller så sparar man sina slantar till en extra macaron på Ladurée.

Ladurée (21 Rue Bonaparte). Om man har kommit hela vägen till Paris kan man knappast åka hem utan macarons. Den lilla mandelmarängkakan må ha blivit världskändis över en natt, men det är här den har sina rötter. I caféet i Saint Germain finns alla smaker man kan tänka sig.

Richart (258 Boulevard Saint-Germain). Ladurees konkurrent, med lite av en modernare twist på sina makroner. Mer vågade smaker och utförande.

The Smiths bakery (12 rue de Buci). Bästa glassen och för allt i världen ett väldigt trevligt ställe att luncha på.

Paul (77 rue Seine). Klassiskt boulangerie och patisserie med riktigt bra eclairs och typiskt franska bakverk. Uteserveringen är ett perfekt ställe att vila benen på, ta en lunch eller fika och se på alla förbipasserande.

Un dimanche à Paris (4 Cour du Commerce Saint André). Om man är ute efter alldeles underbara chokladgodisbitar i superfint utförande är det här stället man ska gå till.

Shakespeare and company. Hit återvänder jag varje gång jag kommer till Paris. Shakespeare and company säljer engelskspråkiga böcker (både nya och begagnade) och är egentligen varken billigare eller mer välsorterade än andra bokaffärer. Men atmosfären går inte att köpa för pengar.

Notre-Dame de Paris (Île de la Cité). I Paris finns givetvis en hel mängd intressant konst och sevärda byggnader, som inte får plats i den här listan. Men för att inte helt tappa bort det allra viktigaste i livet (den gotiska kyrkoarkitekturen) tycker jag att man åtminstone ska ta en tur till Notre-Dame och förlora sig i vilda strävbågar och skulpterade helgon en stund.

Place Dauphine. När man inte står ut med turistflödet längre och behöver komma bort från sorlet på île de la Cité rekommenderar jag att man tar sin omedelbara tillflykt till Place Dauphine längst ut på öns spets. Väl skylt av rejäla byggnader ligger det lilla torget där man i lugn och ro kan äta sin medhavda matsäck eller pusta ut på en av de små restaurangerna.

Bon voyage!

Kommentarer

Pin It on Pinterest