Välj en sida

Om man, som jag, älskar böcker, kakor och te, finns det väldigt mycket att gilla i London. Har man dessutom en fäbless för plötsligt regn och korrekta tilltal bör man fara dit nu meddetsamma. Här är, som utlovat, en liten guide till London med några av mina favoritställen att besöka när man befinner sig i den brittiska huvudstaden. Memorera den. Klipp ut och spara den. Se bara för Guds skull till att inte åka till London utan den!

GUIDE TILL LONDON

Fortnum and Mason (181 Piccadilly).

Det vore rent av brottsligt att missa ett besök på det sockersöta och kompromisslöst brittiska varuhuset Fortnum and Mason om man befinner sig i London. Köp maränger och marmeladgodis i lösvikt. Handla världens godaste ingefärskakor. Bunkra upp med rojalistiskt te. Eller bara njut av sorlet på en av de fem restaurangerna.

Harrods (87-135 Brompton Road).

Alla Londonbesökares favoritvaruhus, men för den delen icke att förringa. Här köper man livets bästa Earl grey-tepåsar (storpack är att rekommendera om man inte ska ångra sig när man kommer hem) tillsammans med turister från precis hela världen. Missa inte heller att ta en tur genom matavdelningen. Här kan man fynda annorlunda bakingredienser och roliga kryddor som inte går att hitta här hemma eller bara browsa runt bland alla fantastiska tårtor. Franska macarontillverkaren Laduree har också tagits under Harrods beskydd och finns nu inhysta i samma byggnad för den som är på macaronhumör.

V&A (Cromwell road).

Victoria and Albert museum har inte bara en to-die-for-medeltidsutställning, utan även världens mysigaste museicafé. Här kan man dricka te och äta scones och kakor i de vackraste rum man kan tänka sig och sedan strosa vidare genom salarna och titta på avgjutningar, altarskåp och konststudenter med sketchblocket i högsta hugg. Om man känner behovet av lite vacker katedralsarkitektur eller katolskt lugn efter besöket kan man passa på att besöka intilliggande Brompton Oratory (företrädelsevis med den här i hörlurarna) när man ändå är i krokarna.

The Orangery (Kensington gardens).

Om man bara ska dricka afternoon tea en gång i livet (obs! det ska man verkligen inte!) så ska man göra det på Orangeriet i Kensington gardens. Perfekt bryggt Earl grey, urgoda scones med clotted cream och marmelad och man behöver inte ens kisa för att tro att man är på bjudning hos Mr Bingley!

Leon.

Restaurangen finns på flera ställen i London och erbjuder mat och godsaker med lite extra tanke bakom. Ekologiskt, rättvist och beroendeframkallande gott. Deras egen söta kokbok är för övrigt ett hett tips för den som gillar sådana.

Waterstone’s bookstore (203-206 Piccadilly)

Att komma till Waterstones är lite som att docka vid moderskeppet. Åtminstone om man älskar böcker. Och ingen guide till London vore komplett utan några riktigt bra bokshoppingtips. Här finns våningsvis med fiktion, serier, fakta, kokböcker, ja, precis vad som helst i bokform och överallt sitter folk i små fåtöljhörnor och bläddrar i sina favoriter. Ett hett tips är att dricka sitt eftermiddags- (eller för den delen förmiddags-) te och gå igenom sina fynd i den supertrevliga restaurangen längst upp i byggnaden.

Hatchard’s bookstore (Piccadilly).

Ett stenkast från Waterstone’s ligger Londons äldsta bokaffär – fantastiskt charmiga Hatchards (numera ägd av Waterstone’s, så man behöver inte känna sig otrogen oavsett vilken av dem man väljer). Snirkliga trappor leder besökaren förbi en ansenlig mängd drottningporträtt och in i litteraturens värld.

Jarndyce (46 Great Russell Street).

Den enda bokaffär jag någonsin stött på med en hylla dedikerad till “Bizarre books”. Det borde räcka som motivering för att ta sig hit.

James Smith and sons. (53 New Oxford Street).

“All men are equal – all men, that is to say, who possess umbrellas”, skrev E.M. Forster en gång. Oavsett om man håller med honom om den saken eller inte är det här det rätta stället om man vill köpa ett. Paraply alltså.

Bourne and Hollingsworth (28 Rathbone place).

I en dold liten källare ligger världens tokmysigaste miniklubb, med sötsliskiga tapeter, tantiga lampskärmar och fullkomligt gudomliga små gin- och whiskydrinkar serverade prohibition style – dvs i blommiga små tekoppar.

The Ivy (1 West street).

Hit går man om man är väldigt känd, väldigt snygg eller väldigt intresserad av glasmosaiker i art decostil.

St Pancras station booking office bar (St Pancras station).

Bokningskontoret i de katedralsliknande lokalerna i St Pancras station har blivit en av de vackraste barerna man kan besöka i London. Viktorianska drinkrecept, höga tak och fantastiskt intim känsla trots de enorma lokalerna.

Trevlig resa!

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER OM MIN GUIDE TILL LONDON! ANVÄND KNAPPARNA HÄR NEDANFÖR FÖR ATT DELA!

Kommentarer

Pin It on Pinterest