Välj en sida

Jag har väldigt dålig koll på när man egentligen ska börja äta semlor. Det hänger på när den kristna fastan infaller, vilket avgörs av när den kristna påsken börjar, vilket är helt omöjligt att veta från år till år. Därför brukar jag utgå ifrån när det börjar kännas fullkomligt outhärdligt att leva utan fastlagsbullar och helt enkelt köra loss. Här är receptet på de godaste semlorna man kan baka.

Scroll down for recipe in English!

SEMLOR

SEMMELBULLAR

 • 25 gram jäst
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 1 krm salt
 • 1/2 dl socker
 • 75 gram rumsvarmt smör
 • 1 tsk stött kardemumma
 • ca 6 dl vetemjöl
 • 1 uppvispat ägg till pensling

FYLLNING

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och blanda ner salt, socker, rumsvarmt smör (skuret i kuber) och kardemumma (stöt den i en mortel istället för att använda mald, det blir hundra gånger godare). Rör sist ner vetemjölet – använd inte mer än vad som behövs för att man ska kunna arbeta degen. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 7-10 minuter i 225 grader. Skär av ett lock på varje bulle och gör en liten grop för mandelmassan. Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa över vispad grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker. Ät som de är eller nedsänkta i skål med rykande, varm mjölk, så kallad hetvägg.

Recipe in English:

Semlor is a classic Swedish dessert consisting of a cardamom bun filled with almond paste and whipped cream. Traditionally eaten on and around Fettisdagen (Fat Tuesday), i.e. the Tuesday before Ash Wednesday. There is an ongoing debate about when it’s ok to start eating them. I say anytime you crave one.

SWEDISH SEMLA

BUNS

 • 25 g fresh yeast
 • 1 1/4 cups milk
 • 75 grams unsalted butter (at room temperature)
 • 1/2 tsp salt
 • 1/4 cup granulated sugar
 • 1 tsp ground cardamom
 • ca 3 cups all purpose flour
 • 1 egg (lightly beaten) for brushing

TO GARNISH

Crumble the yeast into a baking bowl. Heat the milk to 98° F. Pour it over the yeast mixture and stir. Stir until the yeast is dissolved. Add the butter, cut into pieces, and then the salt, sugar and cardamom. Knead in the flour – a cup at a time – until the dough is sticky but firm. Use only as much flour as needed for the dough to be kneadable – the exact measure can vary depending on how tightly packed the flour is.

Set to rise for about an hour under a clean kitchen towel. Cut the dough into roughly 15 pieces and roll into buns. Let the buns rise covered on a plate for another 30 minutes and then brush them with a beaten egg. Bake at 437°F for 5-10 minutes. The buns are ready when they are light golden brown. Let cool and cut off the top of each bun. Fill with almond paste in the base and top with whipped cream before putting the bun lid back on. Garnish with som confectioner’s sugar. Serve as they are, with a cup of coffee, or soaked in a bowl of hot milk for a more traditional experience.

Kommentarer

Pin It on Pinterest