Välj en sida

Man kan lätt tro att det bara går att koka saft på sensommaren när alla bär är färska och nyplockade, men faktum är att det går alldeles utmärkt att göra saft på frysta bär också. Häromdagen rensade jag frysen på överblivna lingon, blåbär och hallon och kokade en alldeles ljuvlig blandsaft av alltsammans. Precis en sådan saft som man behöver när sommaren känns alldeles obarmhärtigt långt borta.

Saft på frysta bär

Saft på frysta bär. Mums!

 

SAFT PÅ FRYSTA BÄR

  • 1 äpple
  • 4 dl hallon
  • 2 dl lingon
  • 6 dl blåbär
  • 8 dl vatten
  • 4-5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat

Skölj äpplet och skär det i skivor. Lägg det tillsammans med de frusna bären och vattnet i en stor kastrull. Koka försiktigt tills bären blivit mjuka (cirka 10 minuter) och mosa dem ordentligt med en sked eller ballongvisp så att all saft tas tillvara. Sila blandningen genom silduk i cirka 30 minuter. Häll tillbaka den avrunna saften i en ren kastrull och värm den igen. Blanda ner sockret lite i taget tills det löst sig och ge saften ett kort uppkok till. Ta av från värmen. Blanda natriumbensoatet i en matsked saft och rör sedan ut det med resten av saften. Häll på ren flaska låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.

Några andra safter som passar bra att göra även på vintern är apelsinsaft och citronlemonad.

Apelsinsaft

Lemonad

Kommentarer

Pin It on Pinterest