Välj en sida

Ett fantastiskt trevligt sätt att göra sig av med alla halvtorra apelsiner och clementiner som ligger och skräpar i fruktkorgen så här efter julhelgerna är att göra marmelad av dem. I den varianten jag gjorde i TV4 häromdagen blandade jag blodapelsin, vanlig apelsin, clementin och citron, men det går precis lika bra att ta de citrusfrukter man råkar ha hemma för tillfället. Marmeladen passar sedan perfekt att ge bort som färgglad present eller att servera till gårdagens chocolate-chip-scones.

Citrusmarmelad

Marmelad på härliga citrusfrukter.

 

CITRUSMARMELAD

  • 2 apelsiner
  • 2 clementiner
  • 2 blodapelsiner
  • 1 citron
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vatten
  • 4-5 dl syltsocker

Skrubba apelsinerna noga i vatten och skala bort det översta skalet. Lägg i en stor kastrull. Skär loss fruktköttet från de övriga frukterna (se till att inget av det vita i skalet kommer med), dela i bitar och lägg tillsammans med skalet i kastrullen. Mixa blandningen med stavmixer. Skåra vaniljstången och skrapa i kärnorna. Lägg även ner det tomma vaniljstångsskalet och häll på vatten och blanda ner syltsockret. Låt blandningen därefter sjuda i 10-15 minuter tills den klarar ett marmeladprov (häll en sked marmelad på en kall tallrik, dra ett spår genom den med skeden och se efter att marmeladen “stannar”). Fiska upp resterna av vaniljstången, skumma eventuellt av och häll på burk. Färdig att förvara i kylskåpet.

TESTA OCKSÅ: LEMON CURD

Lemon curd

Kommentarer

Pin It on Pinterest