Välj en sida

Som tur är är februari en kort månad och det är faktiskt redan dags för nästa bakutmaning. Månadens sötsak i mars blir SMÅKAKOR. Det känns som om småkakorna inte riktigt får den uppmärksamhet de förtjänar nuförtiden, när allt ska vara stort och amerikanskt och pastellfärgat med frosting på. Det är lite orättvist kan jag tycka. Småkakan har liksom alltid funnits där i bakgrunden, medan olika trender kommit och gått har den stått sig genom det mesta. Så. Mars får alltså bli en hyllning till en klassiker – i ny eller gammal tappning, efter mormors recept, eller med nya spännande ingredienser. Precis så som ni gillar den bäst.

Månadens sötsak fungerar precis som förra gången. Alla som känner sig manade bakar något på temat småkakor, länkar hit och skriver en kommentar till det här inlägget. (Glöm inte att skriva om ni vill låna ut era bilder också). Sedan sammanställer jag alla godsaker i en bloggpost och länkar till er när månaden är slut.

Som vanligt ska det bli grymt spännande att se vad ni hittar på och vilka småkakor som är era favoriter. Mina är sirapskakor. Bättre än godis och världens trevligaste gå-bort-present om man inte hinner äta upp alla själv. Dessutom är de nästan oförskämt enkla att göra. Här är receptet.

Sirapskakor:

100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2 – 2 1/2 dl vetemjöl

Blanda smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man vill). Rör i sirap och vaniljsocker och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.

Kommentarer

Pin It on Pinterest