Välj en sida
Oliv- och fetaostbröd

Surdegsfrallor med oliv och fetaost.

De här frallorna är bakade på surdeg av råg. Surdeg kan man egentligen göra på en massa olika sätt. Ett recept finns här för den som är ute i god tid. Den här gången har jag dock helt sonika köpt surdeg på det lokala bageriet, vilket man kan få göra om man är extra trevlig och bagaren är på gott humör. Trots att frallorna är rågmjölsbaserade blir de väldigt saftiga och lätta. Fantastisk god sälta får de också av fetaosten och oliverna.

OLIV- OCH FETAOSTBRÖD
  • 1 1/2 dl rågsurdeg
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3/4 dl brödsirap
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 3 dl rågmjöl
  • 1 tsk havssalt
  • 150 g fetaost
  • en handfull svarta eller gröna oliver utan kärna.
  1. Rör ut jästen i lite ljummet vatten och tillsätt resten av vattnet, surdeg, sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentliget och blanda sedan i de grovt delade de hackade oliverna och den grovt smulade fetaosten. Låt degen vila under duk i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en avlång rulle. Dela i 16 bitar som rullas till bollar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs bullarna under duk länge, minst en timme. Strö över lite rågmjöl och grädda på hög värme – 250 grader – i cirka 12 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bullarna som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.

 

GÖR EGEN SURDEG!

Surdeg

Kommentarer

Pin It on Pinterest