Välj en sida
surdeg

Så här enkelt startar du din egen surdeg!

Många har frågat mig hur man gör egen surdeg, och det är verkligen inte särskilt svårt alls. Trenden att baka surdegsbröd blir bara starkare och starkare och det är riktigt kul att kunna göra sitt eget. Här har jag gjort en liten enkel guide till hur man startar igång och matar sin egen surdeg som man sedan kan baka med.

För att göra surdeg behöver du egentligen bara två saker. Mjöl och vatten. Och en bra glasburk med lock att förvara den i. Sedan är det bara att köra. Man kan göra surdeg på olika sorters mjöl – här visar jag hur det går till att göra surdeg med vetemjöl.

HUR MAN GÖR SURDEG

Dag 1 (kväll): Blanda drygt 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Rör om och ställ i rumstemperatur i bunke med lock eller plastfolie över.

Dag 2 (morgon): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Låt stå som tidigare.

Dag 2 (kväll): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Om degen kommit igång (det ska ha blivit lite bubblor i den) kan man sätta in den i kylskåpet. Annars kan man låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3: (kväll) Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Ställ i kylskåpet under lock.

Dag 4: Surdegen är redo att börja bakas med, men kan vara kvar i kylen om man vill spara den. Då rör man ner 1 dl vetemjöl och 1/2 dl vatten i den några gånger i veckan för att hålla igång den.

Med hjälp av surdegen kan du nu baka de goda bröden jag skrev om här tidigare idag, eller andra surdegsbröd! Kul, eller hur!

TESTA ATT BAKA: SURDEGSBRÖD

Surdegsbröd med valnötter och fetaost

Kommentarer

Pin It on Pinterest