Välj en sida
Recept på äppelmos.

Äppelmos. Foto: Nicklas Thegerström.

Jag älskar den tiden på året då allt som växt under sommaren ska skördas och sparas inför den långa, kalla vintern.
Äpplen fanns alltid i överflöd på höstarna när jag växte upp. Glasäpplen i trädgården, rödblossande sötäpplen hos mormor och morfar och sura små vildäpplen i skogen intill huset. Det gällde att hitta olika sätt att ta vara på alla dem som man inte orkade äta upp. Äppelmos är ett av de bästa sätten att göra det, tycker jag. Fantastiskt gott till fil eller gröt. Eller som syrlig tårtfyllning, för den delen. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Om man fryser in moset i glasburkar är det bra att tänka på att inte fylla dem ända upp till kanten – då kan de spricka.

Sockerhalten reglerar man själv i det här receptet. Jag gör ett ganska syrligt mos, men vill man ha det riktigt sött – som köpemos – kan man dubbla mängden till 6 dl.

 

 

ÄPPELMOS
  • ca 3 kg äpplen
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1 krm askobinsyra
  1. Skala äpplena och skär i klyftor. Koka med vattnet tills äpplena gått sönder, cirka 5-10 minuter. Mosa sönder med ballongvisp tills moset fått önskad konsistens. Ta av från plattan och rör i socker och askobinsyra (gör att moset håller färgen finare). Koka upp igen och häll på rena burkar. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Om du fryser in moset, tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten.
KRYDDIGT ÄPPELMOS

Äppelmos går att smaksätta på mängder av sätt och är väldigt gott att göra lite kryddigare till höstens grötfrukostar. Här hittar du receptet på en av mina favoritvarianter: Kryddigt mos på äpplen.

Kryddigt äppelmos

Kommentarer

Pin It on Pinterest