Välj en sida
fläderbärssaft

Fläderbärssaft.

Fläderbärssaft är min absoluta favoritsaft, alla kategorier. Den är lite omständlig att göra, mest för att hela köket har en tendens att färgas lila, men den är så väl värd besväret.
Många tror kanske att fläderbuskens enda behållning är de vita blommorna som man gör saft på i början av sommaren, men faktum är att den riktiga skatten är fläderbären, som blir en helt magiskt mörk och vitaminrik saft. Jag brukar vakta mina flaskor som en blodhund för att de ska räcka så länge som möjligt och riktigt kalla vinterkvällar gör jag en kopp med varm fläderbärssaft och en skiva citron som slår nästan allt annat i drickväg.
Passa på att plocka de svarta bären på sensommaren eller tidig höst när de växer som ogräs lite överallt. De slår de vita små fläderblommorna med hästlängder.

Om man inte har en silduksställning att sila saften genom går det bra att använda en ren diskhandduk och ett durkslag – men det kan vara bra att veta att handduken aldrig blir densamma igen…

fläderbärssaft
FLÄDERBÄRSSAFT
  • 2 liter fläderbär
  • 3 dl vatten
  • ca 4 dl strösocker
  • 1 tsk citronsyra
  1. Frys bären i 24 timmar (det råder delade meningar om ifall detta är nödvändigt, men better safe than sorry, säger jag). Låt bären sjuda tillsammans med vattnet i cirka 30 minuter. Råsaften ska vara nästan svart. Ställ koket att sila genom silduk. Om man inte har en silduksställning går det lika bra med en gammal diskhandduk och ett durkslag. Låt saften stå och droppa över natten tills det blivit knappt en liter råsaft. Koka upp tillsammans med socker och rör ut citronsyran. Tappa på flaskor.
FLÄDERBÄRSSAFT MED ÄPPLEN

Man kan också göra fläderbärssaft med äpplen i – vilket är ett sätt att “spä ut” de värdefulla bären. Smart om man till exempel inte lyckats hitta så många bär som man hade önskat, men ändå vill ha stora mängder saft. Här hittar ni mitt recept om ni vill testa det.

GLÖM INTE ATT FÖLJA SÖTA SAKER PÅ INSTAGRAM!

Kommentarer

Pin It on Pinterest