Fläderbärssaft med äpplen - Söta saker
Välj en sida
Om jag bara fick välja en saft skulle jag välja fläderbärssaft. Det finns inget höstigare, mysigare eller mer värmande än en stor mugg varm fläderbärssaft en kall och gråtrist söndagkväll. Och godare törstsläckare efter en lång, rask höstpromenad får man leta efter.
  • 2 liter fläderbär
  • 3 äpplen
  • 5 dl vatten
  • ca 5 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Skölj fläderbären (de kan sitta kvar på klasarna och behöver inte rensas så noga) och frys dem i minst 24 timmar. Om frosten redan hunnit göra dem frysta på busken kan man använda dem direkt. Bryt loss de största stjälkarna (de små kan vara kvar) och lägg bären i en stor kastrull. Skär äpplena i skivor (kärnhus och allt går bra att ha med) och blanda ner bland bären. Fyll på med vatten och koka upp. Låt sjuda i cirka 30 minuter och mosa sönder bär och äpplen med en ballongvisp när de mjuknat. Häll blandningen genom en oöm silduk och låt all saft droppa av. Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull. Rör tills sockret löst sig helt och skumma av. Häll på flaska och förvara i kylskåp eller frys in i glasburk. Tänk på att inte fylla glasburken hela vägen upp till locket om den ska frysas, eftersom det kan få den att spricka.

Kommentarer

Pin It on Pinterest