Välj en sida

Rabarberkaka i långpanna.

Att baka i långpanna är något av det trevligaste som finns. Dels känns det precis exakt sådär hushållspraktiskt och rejält som man vill att det saker ska kännas. Och dels blir det fantastiskt mycket lättare att frysa in och spara kakan till ett senare tillfälle om man skulle vilja göra det (trogna läsare vet att jag inte är en sådan person). I somras fick jag ett helt lass rabarber av mina föräldrars granne. Då gjorde jag de här. Gammeldags rabarberrutor med kardemumma och pärlsocker. Helt enkelt magisk! Och bäst av allt: Går precis lika bra att baka på frysta rabarberbitar.

RABARBERKAKA I LÅNGPANNA
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 4 dl mjölk (jag använder standardmjölk)
  • 8 dl rabarber i bitar (ca 2 cm)
  • pärlsocker att strö över kakan

Smält smöret och ställ det åt sidan att svalna. Vispa samman ägg och socker och sikta därefter ner vetemjölet, blandat med bakpulver och kardemumma. Rör ner mjölk och det smälta smöret och häll alltsammans i en långpanna, klädd med bakplåtspapper. Jag använde en långpanna i samma storlek som en plåt, men det går fint att baka kakan i en mindre form också (eller en rund kakform), men tänk på att den då behöver längre tid i ugnen!

Tryck ner rabarberbitarna jämnt över hela kakan och strö över pärlsocker. Grädda i 200 graders värme, mitt i ugnen, i ungefär 20 minuter. Låt kakan svalna något och skär sedan i rutor. Servera rabarberkakan som den är eller tillsammans med lite (eller mycket, jag dömer ingen) vaniljglass.

Kommentarer

Pin It on Pinterest