Välj en sida

Bullar med kanelsmörkräm för early risers.

En fin sak med att vara mamma är att man vaknar vid ungefär samma tid varje dag. Det är oftast en väldigt okristlig tid. Och den anpassas inte efter hur trött man är eller hur mycket man fått sova. Fördelen med det är – förutom att man kan låtsas att man är valfri pigkaraktär ur Astrid Lindgrens böcker – att man ibland hinner baka kanelbullar före frukost. Och alltså, fyllningen i de här bullarna! Sammetslen kanelsmörkräm på smör och florsocker och gudomligt smakrik Ceylonkanel!

Jag tänker inte orda mer om den – för den måste bara upplevas i verkligheten. Fler bilder och mer om denna fina morgon på Instagram och i stories, såklart.

BULLAR MED KANELSMÖRKRÄM

BULLAR

 • 25 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • 1⁄2 dl socker
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • ca 200 g rumsvarmt smör
 • 2 dl florsocker
 • 1–2 msk äkta kanel (Ceylonkanel)

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat
 • pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Gör under tiden fyllningen (alltså smörkrämen). Vispa upp smöret tillsammans med florsocker och kanel (man kan givetvis ha mer eller mindre kanel i beroende på kanelkärlek. Det är inget fel med att provsmaka smörkrämen (en eller flera gånger) och addera mer kanel efter smak.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta (jag brukar dela degen i två delar först så att den inte blir ohanterligt stor). Bred över rikligt med fyllning med en smörkniv över den utkavlade degen. Vik degrutan dubbel, med fyllningen i mitten och skär i två centimeter breda remsor. Tvinna remsorna och forma dem till en knut. Lägg bullarna i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

Kommentarer

Pin It on Pinterest