Välj en sida

När jag gjorde kokboken “Mjuka kakor” bakade jag den här kakan tre gånger. Jag tyckte liksom aldrig att den riktigt kom till sin rätt på bild och ville ge den en chans till. Och en till. Det är ofta så med riktigt bra saker, har jag märkt. Att de liksom inte kan göras rättvisa annat än i verkliga livet. Att de ser oansenliga och alldagliga ut och har svårt att konkurrera med mer storslagna kreationer.

Men precis som med människor och böcker missar man väldigt mycket om man dömer efter utsidan. För ingen flärdig tårta i världen slår en nybakad äppelsockerkaka med hemgjord vaniljsås.

Mjuk äppelkaka från boken Söta saker: Mjuka kakor.

MJUK ÄPPELKAKA

UGN 175°C 30–40 MINUTER

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 1–2 äpplen

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker till en ljus och luftig smet och skrapa ner fröna från vaniljstången. Rör samman mjöl och bakpulver och sikta ner mjölblandningen i smeten tillsammans med det smälta smöret och grädden. Rör till en jämn smet. Smörj en avlång sockerkaksform och pudra den med ströbröd. Skär äpplena i tjocka skivor och placera ut dem i botten av formen. Häll över smeten och grädda i 30–40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna och stjälp sedan upp kakan ur formen.

Kakan går också fint att baka som långpannekaka. Häll då smeten i en mindre långpanna (min är cirka 30 x 25 cm) och tryck ner äppelbitar jämnt över ytan. Till kakan på bilden nedan har jag vänt äppelbitarna i lite kanel innan, men det gör man som man vill med. Grädda i 175 grader i cirka 20–30 minuter.

Boken “Mjuka kakor” hittar du här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest