Välj en sida

Flädersaft går att göra på både fläderbuskens blommor och bär. Blommorna slår ut tidigt på sommaren och växer som små små vita blommor i klasar på buskarna. De ger en härligt blommig saft som smakar riktigt mycket sommar och som man dessutom kan använda till att smaksätta saker som te, grädde till sommarens tårtor eller cupcakefrosting. Saften går fint att frysa och tina upp längre fram på året, när sommaren är borta och man behöver minnas den som bäst. Här är mitt recept.

Flädersaft recept

Flädersaft. Foto: Nicklas Thegerström.

 

Flädersaft recept
FLÄDERSAFT
  • 20 fläderblomsklasar
  • l vatten
  • l socker
  • 2 citroner
  • 45 g vinsyra
  1. Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor bunke. Tvätta citronerna, skär dem i skivor och lägg dem tillsammans med blommorna i bunken. Koka upp vattnet och blanda ner sockret. Rör tills det löst sig helt. Blanda ner vinsyran och slå sedan allt över blommorna och citronerna. Täck bunken med en bakhandduk och låt saften stå och dra i cirka fem dagar. Häll genom silduk (eller ren oöm bakduk) och förvara på rena glasflaskor eller i glasburkar för frysning. Tänk på att inte fylla glasburkarna hela vägen upp om du ska frysa in saften – den sväller nämligen och då kan burken spricka.
Saft på fläderbär!

Lite längre fram på sensommaren, eller snarare den tidiga hösten, mognar fläderbuskens bär och blir till svarta klasar med cerisröda stänglar. Riktigt vackert! Här kan du läsa mer om fläderbär och hur de funkar. Och här är mitt recept på fläderbärssaft. En riktigt mustig och vitaminrik historia som jag verkligen älskar!

Fläderbärssaft

 

Flädersaft recept

Flädersaft. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Kommentarer

Pin It on Pinterest