Välj en sida

Chiasylt med hallon.

Chiasylt är ett sätt att göra sylt utan att använda vitt socker. Istället använder man den naturliga sötman hos frukten eller bäret som man gör sylten på och för att få den där lite tjockare syltkonsistensen tillsätter man chiafrön. Lätt som en plätt är det och faktiskt väldigt gott! Här har jag gjort två olika varianter, en med mango – eftersom jag är vansinnigt förtjust i den frukten – och en vansinnigt god sylt av hallon. Använder man en väldigt sur frukt eller bärsort (till exempel röda vinbär) rekommenderar jag att fuska i lite honung för att det inte ska bli för syrligt. Med mango eller hallon tycker jag absolut inte att det behövs.

Chiasylt recept

Chiafrösylt med mango. Smart sylt utan socker.

CHIASYLT
CHIASYLT MED HALLON
  • 5 dl hallon frysta eller färska
  • 1 1/2 msk chiafrön
CHIASYLT MED MANGO
  • 5 dl mangobitar det går bra att använda fryst mango om man vill
  • 1 1/2 msk chiafrön
  1. Lägg hallon eller mangobitar i en kastrull och värm dem försiktigt (låt dem tina först om de varit frysta). Mosa med en visp tills de är lösa och krämiga i konsistensen. Rör ner chiafröna och låt blandningen småputtra i någon minut. Häll upp på en torr, ren burk med lock och förvara i kylskåp. Observera att chiasylten har betydligt kortare hållbarhetstid (max några dagar) än klassisk sylt, eftersom den inte innehåller något socker! Använd chiasylten som vanlig sylt – på våfflor, i yoghurt, på gröt eller som marmelad på mackan.

chiasylt

Nyttig sylt med hallon.

TESTA OCKSÅ: CHIAPUDDING

Chiapudding (grundrecept)

Kommentarer

Pin It on Pinterest