Välj en sida

Idag bjuder jag på caramel corn – eller karamellpopcorn som detta kolasega supergodiset väl bäst översätts till svenska.

En av de få saker som jag förstår mig på när det gäller amerikansk baseball är godiset som äts på läktaren under matcherna. Sötsalta, karamellsega ”Cracker Jack” – eller Caramel corn – är nästan lika synonyma med den populära folksporten som förvirrande spelregler och hemliga handgester mellan benen. Och tur det, för den här fantastiska sötsaken gör att det inte spelar någon roll att man inte fattar vem som vinner.

Här är mitt recept på det underbara popcorngodiset.

karamellpopcorn

Karamellpopcorn, Caramel corn. Foto: Josefin Casteryd.

 

CARAMEL CORN
  • 1 liter poppade popcorn osaltade
  • 100 g extrasaltat smör
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl grovhackade salta jordnötter
  1. Poppa popcornen (utan att salta dem) och häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda smör, muscovadosocker och sirap i en medelstor kastrull och rör om medan värmen ökar. När blandningen nått kokgränsen, sänk värmen något och låt smeten sjuda under omrörning i tre minuter. Ta av kastrullen från plattan, ta ett steg bakåt och tillsätt genast bikarbonatet under omrörning. Detta gör att smeten puffar upp sig och blir gräddigt guldbrun i färgen och kan pysa och smattra en del. När bikarbonatet löst sig och smeten är tjock (detta går väldigt snabbt!), häll smeten över popcornen. Rör med en slickepott eller stekspade underifrån och in mot mitten så att alla popcorn täcks av kola. Strö över de hackade jordnötterna jämnt över popcornen. Rör igen så att de fastnar och täcks av kolasmet. Sätt plåten i ugnen på 75 graders värme och rosta popcornen i cirka en timme. Ta ut plåten och rör om då och då. Låt karamellpopcornen svalna, bryt dem i bitar och servera.

Kommentarer

Pin It on Pinterest