Välj en sida
Recept på baconkola – smörkola med bacon från Söta saker

Baconkola.

Häromdagen kom jag att tänka på baconkola. Det är sådant som händer när man har suttit framför en datorskärm lite för länge och inte fått i sig något annat än kallt kaffe och hundhår från en sällskapssjuk beagle på halva dagen.

Salt smörkola är ju något av det godaste som finns och vad kan då, egentligen, vara bättre än kola med något riktigt salt och smörigt (och knaprigt!) – dvs. bacon? Säkert ingenting, insåg jag där i mitt svultna tillstånd framför datorn.

Recept på baconkola – smörkola med bacon från Söta saker

Baconkola.

En snabb googling på den allvetande webben ledde till några få inlägg om baconkola – verkligen förvånansvärt få om man betänker hur genial den här godisidén faktiskt är. En väldigt uppmuntrande bloggpost från Gitto, som i sin tur inspirerats av en amerikansk förlaga, gav mig vind i seglen och mod att våga mig på en egen variant.

Så här blev det. Spoiler: SJUKT gott! Så himlastormande, obehagligt gott att man typ aldrig mer vill gå ut, utan bara sitta hemma och äta baconkola resten av året.

Scroll down for recipe in English!
Recept på baconkola – smörkola med bacon från Söta saker

Baconkola.

 

 

Recept på baconkola – smörkola med bacon från Söta saker
BACONKOLA
 • 100 g bacon ca 5 skivor
 • 1 1/2 dl vispgrädde
 • 2 dl strösocker
 • 1 dl sirap
 • en nypa flingsalt
 1. Stek baconen i en torr panna tills de är riktigt krispiga. Spara fettet som blir i pannan. Låt baconskivorna rinna av lite i pannan (du vill alltså spara så mycket baconfett du kan här) och lägg dem sedan åt sidan. Hacka dem fint när de svalnat något. Häll baconfettet i en tjockbottnad kastrull (du borde ha ca 2-3 msk baconfett eller något sådant). Häll på grädde, socker och sirap (ljus, mörk eller lönnsirap går lika bra – jag använde ljus) och strö i lite flingsalt. Sätt en karamelltermometer i smeten och koka upp alltsammans. Var noga med att inte låta termometern nudda kastrullens botten – temperaturen ska tas i mitten av smeten. Koka på medelvärme tills smeten når 120 graders värme eller klarar ett mjukt kulprov. Ta då kastrullen från värmen och rör ner ungefär 2/3 av baconhacket. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (min form är ca 20x10 cm, vilket ger ganska höga kolor). Låt kolan svalna en aning och strö sedan över resten av baconhacket. Skär i bitar (pensla lite olja på kniven om den klibbar fast) och slå in i smörpapper.

DELA GÄRNA RECEPTET MED DINA VÄNNER! ANVÄND FACEBOOK-KNAPPEN HÄR NEDANFÖR!

Recept på baconkola – smörkola med bacon från Söta saker

Baconkola.

Recipe in English

BACON CARAMELS

Best combo ever. I literally don’t want to go out anymore. I just want to stay in, watch The Good Wife and eat bacon caramels.

 • 3.5 oz bacon (app. 5 slices)
 • 0.6 cup double cream
 • 0.8 cup granulated sugar
 • 0.4 cup maple syrup
 • pinch of sea salt

Fry the bacon in a dry pan until it’s crispy, saving the bacon grease. Put the bacon slices aside. Chop them finely when cooled slightly. Pour the bacon grease in a heavy saucepan (you should have about 2-3 tablespoons of bacon grease). Pour in the cream, sugar and syrup (light, dark or maple syrup is just as good – I used the equivalent of golden syrup) and sprinkle in a little sea salt. Put a candy thermometer in the batter and bring to a boil. Be careful not to let the thermometer touch the bottom of the pan. Cook over medium heat until the mixture reaches 120 degrees Celsius. Then take the pan from the heat and stir in about two thirds of the chopped bacon. Pour the batter into a mold lined with parchment paper. Allow the toffee to cool slightly and then sprinkle with the rest of the chopped bacon. Cut into pieces (use a knife with some sunflower oil on it) and wrap the caramels in waxed paper. Enjoy!

Recept på baconkola – smörkola med bacon från Söta saker

Baconkola.

Kommentarer

Pin It on Pinterest