Välj en sida

Ett av mina starkaste saftminnen är en jordgubbssaft som min morfar brukade bjuda på när jag var barn. Receptet finns tyvärr inte kvar, men jag tror att jag lyckats återskapa det ganska bra.

Jordgubbssaft recept

Jordgubbssaft. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

JORDGUBBSSAFT

  • 2 l jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • ca 5 dl strösocker
  • 1 krm natriumbensoat

Skölj jordgubbarna väl. Koka upp vattnet i en stor gryta och koka jordgubbarna i ungefär tio minuter. Mosa dem ordentligt mot kanten under tiden. Låt saften rinna av genom en silduk och mät upp den. Till en liter saft behövs fem deciliter socker, vid mindre mängd minskas sockermängden. Koka upp saften igen och skumma av. Tillsätt sockret och koka upp en sista gång. Ta saften från värmen och rör ut natriumbensoatet. Förvara i glasflaska i kylskåp eller frys in i glasburk. Tänk dock på att inte fylla burken ända upp om saften ska frysas. Späd cirka en del koncentrerad saft med fyra delar vatten.

TESTA OCSKÅ: FLÄDERBLOMSSAFT

Fläderblomssaft

Kommentarer

Pin It on Pinterest